Beste relatie, 

Adem maar eens lekker diep in! Hoe fijn is het dat alle Covid-maatregelen soepeler zijn geworden? We hoeven geen mondkapje meer op, mogen weer een wijntje op het terras doen op vrijdagmiddag en hopen dat onze internationale examens allemaal gewoon door kunnen gaan. Bij Ascend examengroep B.V. heerst er in ieder geval een top stemming! Wij hebben speciaal voor jullie een zomerse nieuwsbrief gemaakt.

Veel leesplezier,
Team Ascend examengroep B.V.

_________________________

Bijzondere doelgroepen vervolg

In onze vorige nieuwbrief hebben we aangegeven dat VCA-infra bezig is met oplossingsgericht te kijken naar problemen die spelen bij ‘Bijzondere Doelgroepen’.
Een 16-tal opleiders heeft tijdens een digitaal programma 3 thema’s besproken: de intake, de opleiding en het examen.

Bij het eerste thema boog men zich over de stelling: “de intake van bijzondere doelgroepen is gelijk aan de intake van reguliere kandidaten”. Deze interactieve aanpak leverde een levendige discussie op en gaf niet alleen opleiders, maar ook VCA-infra meer inzicht in de problematiek.

Enkele resultaten vanuit het programma waren: deze kandidaten hebben behoefte aan context; het werken met de muis en digitale vraagvormen hebben ze relatief snel onder de knie; taal is het grootste struikelblok; waarom is er niet een begrippenlijst met uitleg voor deze kandidaten.

Aanpassing eind- en toetstermen

We hebben jullie eerder geïnformeerd over de aanpassingen in de eind- en toetstermen zoals deze door de Examencommissie VCA zijn vastgesteld voor 2021.

VCA-infra geeft in hun nieuwsbrief aan dat zij er op attent gemaakt zijn dat er een fout staat in één van de aanpassingen. Het betreft de aangepaste regelgeving rond het gebruik van werkbakken. In tegenstelling tot eerdere berichtgeving moet niet uiterlijk één maar twee dagen van tevoren een melding worden gedaan bij de Inspectie-SZW. Deze aanpassing is doorgevoerd en per direct van kracht. 

De aangepaste ‘VCA-ETT 2021’ & ‘Overzicht wijzigingen ETT 2021’ staan website van VCA-infra.

__________________

Find your information in English

Met trots mogen wij toch wel zeggen dat ons internationale klantenbestand groeit. Afgelopen weekend hadden we hier in Nederland een examenlokaal vol met Fransen, Italianen en Spanjaarden. Plus we zaten in Milaan om daar examens af te nemen.

Wij worden ongelooflijk blij van alle internationale kandidaten, die gelukkig steeds vaker weer naar Nederland mogen reizen om de examens hier te doen.

De website van Ascend examengroep B.V. was echter ondanks de vele internationale klanten, alleen beschikbaar in het Nederlands. Alleen de Engelse nieuwsbrieven stonden op onze website.  

Vanaf deze maand kunnen onze (nieuwe) internationale klanten informatie over SOG, VCA en E-learning in het Engels vinden via de startpagina van onze website

Verlopen rijbewijs opnieuw langer geldig voor identificatie bij examen

De geldigheidsduur van verlopen rijbewijzen is opnieuw verlengd. Verlopen rijbewijzen zijn langer geldig als identificatiemiddel bij VCA- en SOG-examens.

De geldigheidstermijnen staan in onderstaand overzicht. Dit is gebaseerd op de termijnen die hier vermeld staan op de website van de Rijksoverheid.

  • Uw rijbewijs verliep in de periode tussen 1 februari en 1 juni 2020: uw rijbewijs is nog geldig tot 1 juli 2021 en is daarmee ook geldig als legitimatiebewijs tot 1 juli 2021 bij het VCA/SOG-examen
  • Uw rijbewijs verliep in de periode vanaf 1 juni tot 1 september 2020: uw rijbewijs is nog 13 maanden na de verloopdatum geldig en is daarmee ook geldig als legitimatiebewijs tot 13 maanden na de verloopdatum bij het VCA/SOG-examen
  • Uw rijbewijs verliep of verloopt in de periode vanaf 1 september 2020 tot 1 juli 2021: uw rijbewijs is nog 10 maanden na de verloopdatum geldig en is daarmee ook geldig als legitimatiebewijs tot 10 maanden na de verloopdatum bij het VCA/SOG-examen.

Het blijf wel een feit dat kapotte identiteitskaarten, rijbewijzen en paspoorten NIET geldig zijn. We maken het nog steeds maandelijks mee dat er kandidaten op een examen komen met een gescheurd rijbewijs of een gat in hun identiteitskaart. Heel af en toe komt er ook wel eens een slimmerik met een kopie aanzetten, dat is GEEN GELDIGE legitimatie.

______________________________________

Slagingspercentage VOL-VCA eerste kwartaal hoger dan vorig jaar

De deelnemersaantallen en slagingspercentages van de kandidaten staan op de website van VCA-infra. Het aantal kandidaten is een stuk lager dan vorig jaar in het eerste kwartaal. Bij de VCA-basis zijn het zelfs 9.490 kandidaten minder dan vorig jaar. We weten natuurlijk allemaal dat Corona daar een grote veroorzaker van is.

Vorig jaar in het eerste kwartaal slaagde 89% van de examenkandidaten, terwijl dat dit jaar 92% is. Wie weet hebben mensen zich beter kunnen concentreren tijdens het leren, want er was weinig afleiding met de avondklok en strenge sociale regels.

Ben je benieuwd naar alle cijfers? Kijk dan op : https://www.vcainfra.nl/b-vca-vol-vca-vil-vcu/

Nieuws uit de waarborgcommissie VVL
Tekst overgenomen uit VCA-infra nieuwsbrief.

Pilot herhalingsopleiding ABvL/VVL-H
De SOG-kwalificaties VVL-H, BVL en ABvL zijn in oktober 2016, respectievelijk oktober 2018 ingevoerd. De geldigheid van het diploma is 5 jaar. Dit betekent dat de eerste lichting in oktober 2021 voor de herhalingsdiplomering op zal gaan.
Om de hercertificering meer tegemoet te laten komen aan de wensen van de deelnemers en meer praktijkgericht te maken, is een voor een wat andere opzet gekozen waarbij er meer tijd is voor de praktijkoefeningen.

Op 21 mei is bij TCC een succesvolle pilot gedraaid. Op 22 juni zal de pilot met de betreffende waarborgcommissie inhoudelijk worden geëvalueerd. Na goedkeuring door de commissie worden de documenten in diezelfde week op de website gepubliceerd. De beoogde invoering is nog steeds oktober 2021.

Gelijkstelling W4-08 aan VVL-H
De waarborgcommissie heeft ingestemd met gelijkstelling van ‘Hijsbegeleider’ W4-08 aan VVL-H. In het Overzicht-met-vrijstellingen-SOG op de website wordt dit per direct aangepast.

Het certificaat van W4-08 volstaat nu om als examinator voor VVL-H op te treden. Voor ABvL gold al een volledige vrijstelling.

Dynamisch hijsmiddel tekstuele aanpassing in examendocumenten
In de examendocumenten is door de waarborgcommissie de term ‘dynamisch hijsmiddel’ vervangen door de definitie uit het Warenwetbesluit Machines. Daarbij is onderscheid gemaakt in daar waar het begrip toegepast wordt om de doelgroep te duiden en daar waar het gebruikt wordt als aanduiding van de machine die voor het examen ingezet moet worden.

De gewijzigde documenten worden vóór 1 september gepubliceerd.

De zomer in onze bol

Op kantoor droomden we van witte stranden, blauw zeewater, Franse wijntjes, Spaanse markten en andere gezellige Europese landen om op vakantie te gaan. Helaas is de realiteit dat we niet heel ver weg gaan dit jaar.

Het is nog wat vroeg, maar de eerste vakantiewisselingen zijn bij ons op kantoor begonnen. Tanja geeft de aftrap dit jaar door als eerste op vakantie te zijn.

Dit betekent echter dat wij op kantoor met één persoon minder aan het werk zijn de komende weken. Krijg je dus niet meteen reactie op de mail of missen we een telefoontje? Wij vragen jullie iets geduldiger dan normaal te zijn, maar verzekeren jullie ook dat wij alles regelen zoals jullie gewend zijn van ons.

Tot de volgende nieuwsbrief!