Het is een nieuw jaar! Alleen het onderwerp in het nieuws is niks veranderd: corona. Helaas ontkomen wij er ook niet aan en zit onze nieuwsbrief vol updates die te maken hebben met de coronamaatregelen.
 
We willen een aantal dingen benadrukken omdat we gemerkt hebben dat het de afgelopen tijd onduidelijk is geworden wat wel en niet mag. De vragen stromen dagelijks binnen, zoals : Mondkapje op of af tijdens een examen? En tot hoe laat mogen we nog examens afnemen? Ect.

In deze nieuwsbrief willen we jullie goed informeren. Als er nog vragen zijn, stel ze dan gerust via de mail ruby@ascendexamen.nl of bel ons 0162 45 66 43.

Veel leesplezier!

________________________________

Voor het donker thuis

Tot en met 9 februari 2021 moet iedereen vanaf 21.00 uur binnen blijven, mits je kunt aantonen dat je aan het reizen bent van je werk naar huis. Onze examinatoren hebben allemaal een werkgeversverklaring op zak, waardoor zij om 21 uur nog naar huis kunnen rijden na een examen.

Een basis VCA en VOL VCA kan uiterlijk om 19.00 uur starten en de kandidaten moeten door hun werkgever zijn voorzien van een werkgeversverklaring die aantoont dat ze nog aan het werk waren. 

Uiteraard zien we liever dat de examens eerder starten in de middag of aan het begin van de avond, zodat zowel de kandidaten als examinatoren op tijd naar huis kunnen.

Wanneer is het mondkapje verplicht? 
 
We benoemen het de komende tijd extra, want we merken dat het tijdens de examens niet altijd goed gaat. We vinden het jammer dat er steeds discussies ontstaan of zelfs in de toekomst afgekeurde examens, omdat mensen zich niet aan de regels willen houden.

Uiteraard begrijpen wij dat het best vermoeiend is al die regels en vermindering van vrijheid die we hebben tijdens deze coronatijd. Wij hebben graag dat iedereen zijn of haar examen kan komen doen en we het risico op coronaverspreiding minimaal houden.

Daarom:
  1. Of er een mondkapje gedragen moet worden tijdens het wachten buiten de benoemde examenruimte is afhankelijk van de regels van het bedrijf. Wij adviseren dit wel te doen, waardoor de inschrijving sneller kan verlopen.
  2. Zodra de kandidaat de examenruimte betreedt moet er een mondkapje gedragen worden.
  3. Tijdens het controleren van de ID moet het mondkapje af, omdat we de pasfoto op de ID willen vergelijken met het gezicht van de kandidaat.
  4. Het mondkapje moet weer op als de kandidaat naar zijn of haar plek wordt gebracht.
  5. Als de kandidaat zit, mag zijn of haar mondkapje af als de kandidaat dat wenst.
  6. Tijdens het examen hoeft het mondkapje niet op, mits de kandidaat een vraag heeft. Dan wel graag het mondkapje op.
  7. Bij het afsluiten van het examen moet de kandidaat het mondkapje weer op.
  8. Zodra de kandidaat de examenruimte verlaat, mag het mondkapje af. (Als dat het beleid van het bedrijf is. Wij zijn niet verantwoordelijk voor de regels buiten de examenruimte.)

Wij hopen dat op deze manier duidelijk is wanneer een mondkapje op MOET en wanneer het een EIGEN KEUZE is. Nogmaals, wij vinden het ook vervelend dat we ineens moeten nadenken over mondkapjes. Wij vragen alle opdrachtgevers en kandidaten om met ons mee te werken, zodat de examens gewoon door kunnen blijven gaan.
 
De meeste bedrijven zijn trouwens echt fantastisch in het meedenken: van schotten tussen kandidaten, mondkapjes, desinfectiemiddel bij de entree van een examenruimte, extra schoonmakers die tussen de momenten in schoonmaken. Wij zijn jullie daar heel dankbaar voor.


Internationale examens testen niet alleen op corona 

Begin deze maand zijn 3 examenleidsters van Ascend examengroep B.V. naar Polen en Portugal gegaan voor VCA examens. Het was een waar avontuur deze keer, omdat we naast alle voorzorgmaatregelen ook een negatieve coronatest moesten kunnen overleggen bij de terugvlucht. 

Wij willen onze klanten in Portugal en Polen bedanken voor het organiseren van de coronatest. Al was het in Portugal extra spannend, want vijf minuten (!!) voor vertrek kreeg één van de examenleidsters pas de uitslag, die gelukkig negatief was. Niet alleen haar gezondheid werd op corona getest, maar ook op stressbestendigheid! 

De regel is op dit moment dat met een goede begeleidende brief over de werkzaamheden in het buitenland en een coronatest bij aankomst (72 uur geldig voor vertrek terug naar Nederland) er gewoon gevlogen wordt. De examenleidsters zijn 6 dagen in quarantaine geweest volgens de regels van het RIVM, ondanks dat ze een negatieve uitslag hadden. 

___________________________

Examinatorenbijeenkomst via zoom dit jaar
 
Het is bijna weer zo ver, onze jaarlijkse bijeenkomst van de examinatoren. Vorig jaar gooide de eerste semi lockdown roet in het eten. Letterlijk, want we zouden heerlijk uit eten gaan.
 
Dit jaar zit een etentje er zeker niet in, maar we vinden het belangrijk dat onze examinatoren allemaal op dezelfde manier werken. We organiseren daarom dit jaar een zoombijeenkomst.
 
Mocht je nog complimenten hebben voor een van onze examinatoren of juist puntjes ter verbetering, jullie mogen het altijd aan ons doorgeven via ruby@ascendexamen.nl. Dan nemen wij dat mee in de examinatorenbijeenkomst.

Wij wensen iedereen een blijvend goede gezondheid en hopen dat de meeste bedrijven gewoon kunnen door blijven gaan met de werkzaamheden, ondanks de coronamaatregelen. 

Bedankt voor het lezen van onze nieuwsbrief. 

Vriendelijke groet namens het hele team van Ascend examengroep B.V.