LET OP! Mocht je normaal onze nieuwsbrief voor lief nemen, dan raden we deze keer aan om hem wel goed door te lezen. We benoemen namelijk de volgende onderwerpen:

– dispensatieregeling van het rijbewijs en de verblijfsvergunning;
– de nieuwe VCA VOL en VIL dyslexie;
– 2e herkansing op dezelfde dag NIET meer mogelijk;
– fraude bij ons op kantoor.

Het is een uitgebreide nieuwsbrief zoals je leest aan bovengenoemde onderwerpen. Mocht je na aanleiding van deze brief vragen hebben, dan kun je die mailen naar administratie@ascendexamen.nl

Wij wensen je veel leesplezier,
Team Ascend examengroep B.V.

____________

Dispensatieregeling voor verlopen rijbewijzen en verblijfsvergunningen is niet meer geldig
 
De afgelopen maanden mochten kandidaten deelnemen aan een examen met een verlopen rijbewijs en verblijfsvergunning. Dat is per 1 mei 2022 niet meer het geval.

Elke examenkandidaat moet een geldig rijbewijs of verblijfsvergunning bij zich hebben om deel te mogen nemen aan het examen. 
____________
 
Op VCA examen gaan met dyslexie

Al jaren is er het speciale voorlees VCA basis examen voor kandidaten die o.a. dyslexie hebben. De kandidaat krijgt 75 minuten de tijd voor het examen en alle vragen worden hardop voorgelezen door de computer. Wij krijgen vaak teruggekoppeld dat deelnemers erg blij zijn met deze mogelijkheid.

Voor VOL en VIL was er nog geen apart examen voor kandidaten die dyslexie hebben. Gelukkig is er per 1 mei 2022 een speciaal VOL en VIL Dyslexie examen beschikbaar. De examens duren 120 minuten, maar bevatten geen voorlees optie. Wij vragen van de kandidaten die deel willen nemen aan dit speciale dyslexie examen een geldige dyslexieverklaring.
 
 

Geen 2e examenmoment meer op dezelfde dag in Nederland

De stelselpartners SSVV, eX:plain, Stichting Examenkamer hebben vastgesteld dat er een Tombola effect is als er meerdere examens voor dezelfde kandidaat worden aangevraagd op dezelfde dag. In veel gevallen heeft de kandidaat namelijk geen tijd om de ontbrekende kennis verder te ontwikkelen. De ‘gokkans’ is daardoor de factor of iemand wel of niet slaagt.

Wij van Ascend examengroep B.V. willen natuurlijk dat deelnemers veilig kunnen werken en dus de examenvragen hebben begrepen om een geldig diploma te ontvangen. Wij maakten voorheen gebruik van de regel uit het handboek dat iemand 2 examens op een dag mocht maken, omdat wij merkten dat sommige deelnemers tijdens het eerste examen erg nerveus zijn en het tweede examen rustiger kunnen maken.

In de toekomst mogen wij helaas vanuit de stelselpartners GEEN 2e EXAMEN meer inplannen op DEZELFDE dag. Het handboek moet nog aangepast worden, dus de exacte regel weten wij nog niet. Naar verwachting zal de nieuwe regel weergeven dat de examenkandidaat de dag na het eerste examen op herexamen mag komen.

Wij gaan per 1 juni 2022 doorvoeren dat er nog maar 1 examen per dag voor dezelfde kandidaat aangevraagd kan worden.

In onze volgende nieuwsbrief zullen we er weer aandacht aanbesteden en aangeven wat de exacte regel is geworden.

___________

Dispensatieregeling voor examens in het buitenland

De examens die buiten Nederland gehouden worden krijgen een uitzondering op bovengenoemde regel. Hiervoor gaat gelden dat er maximaal 2 examens op een dag mogelijk zijn met minimaal 3 uur tussen het afronden van het eerste examen en de start van het herexamen. De kandidaat heeft daardoor de kans om de kennis te vergroten voor het op herexamen gaat.

Het is per 1 juni 2022 voor onze internationale examens dus niet meer mogelijk om direct 2 examens achter elkaar plaats te laten vinden.

Fraude bij ons op kantoor
We hadden het nog niet meegemaakt dat we een kandidaat op heterdaad betrapte op frauderen tijdens het examen. Op kantoor moeten kandidaten hun jassen, tassen, petten en telefoons buiten de examenruimte laten. We controleren er op dat kandidaten hun telefoons volledig uit zetten, zodat de collega’s in het kantoor niet de hele tijd gestoord worden door piepjes en buzzjes van de telefoons.

De examinator stond kort na de start van het examen op om te kijken hoe het examen ging bij de kandidaat, hierdoor zag zij dat hij zijn telefoon in zijn schoot had liggen en daarmee foto’s aan het maken was van het examen. Kennelijk heeft de Poolse kandidaat een tweede telefoon bij hem gehad.

Adequaat heeft de examinator samen met een collega op kantoor meteen het nummer en de naam van de ontvanger genoteerd. Vervolgens zijn alle foto’s van zijn telefoon gewist, maar helaas zal de ontvanger ze nog hebben.

We hebben alle examenbureaus de naam van de kandidaat en ontvanger doorgestuurd. We weten niet of deze kandidaat met opzet foto’s kwam maken of uit pure dommigheid probeerde hulp te krijgen met het beantwoorden van de vragen. Hoe dan ook, wij hebben hem het kantoor uitgezet en gemeld dat hij in Nederland geen VCA examen meer kan doen.

__________

Einde van de volle nieuwsbrief

Het was een flinke nieuwsbrief deze keer, maar we hopen dat alles duidelijk is. Mocht je vragen hebben na aanleiding van deze nieuwsbrief, stel ze dan via administratie@ascendexamen.nl 

Bedankt voor je tijd en het doorlezen. 

Team Ascend examengroep B.V.