Beste relatie,

Je was ons toch nog niet vergeten? De afgelopen twee maanden was het rustig qua nieuws en wij hebben altijd beloofd dat we jullie alleen verblijden met een nieuwsbrief als er wat te vertellen is. Het is dus eindelijk weer zo ver! We hebben alle nieuwtjes voor jullie verzameld en gebundeld in deze nieuwsbrief van april.

In deze nieuwsbrief onder andere dat er nieuwe eind en toets-termen (ETT) zijn opgesteld, een herinnering van de secure browser installatie, hoe onze buitenlandse examens verlopen, dat er werkelijk gekeken gaat worden naar mogelijkheden voor een VCA-examen voor bijzondere doelgroepen én nog veel meer.

Veel leesplezier!

Team van Ascend examengroep B.V.

____________

Nieuwe aangepaste ETT 2021

Jaarlijks worden tijdens de eerste vergadering van de Centrale Examencommissie VCA de ‘Eind- en Toetstermen’ (ETT) opnieuw vastgesteld. De wijzigingen voor dit jaar hebben betrekking op:

•            handslijpmachines
•            werken op hoogte (in het bijzonder de personenwerkbakken)
•            wijziging in voorbeelden van besloten ruimten
•            het gebruikmaken van nauwsluitende handschoenen

De wijzigingen zullen worden doorgevoerd in september 2021, zodat de cursusboeken en lesstof er op aangepast kan worden. Al geldt er een uitzondering op de wijziging met betrekking tot het gebruik van personenwerkbakken. De examens zijn hierop reeds aangepast, omdat dit een wijziging in wetgeving betreft die al van kracht is.

Beide documenten zijn hier terug te vinden op onze website: https://www.vcainfra.nl/b-vca-vol-vca-vil-vcu

Vertalingen van de nieuwe ETT zijn nog niet beschikbaar, maar worden later op de website van VCA Infra geplaatst.

Onderzoek naar een B-VCA gaan door

Wij juichen dit nieuws alleen maar toe. In de nieuwsbrief van VCA Infra werd vermeld dat maar liefst 60% van de 100 respondenten aan heeft gegeven dat ze in gesprek willen over een speciaal examen voor bijzondere doelgroepen.

De hoofdvraag uit de enquête die verspreid is, was als volgt: “De arbeidsmarkt zit te springen om arbeidskrachten met een diploma B-VCA. Kandidaten uit de bijzondere doelgroepen hebben vaak meer moeite om dit diploma te behalen. Wat is de visie van de opleiders?”
Er wordt een digitale bijeenkomst georganiseerd, waarbij zij het doel is om informatie uit te wisselen over mogelijk in de toekomst een B-VCA examen.

VCA Infra gaat daarnaast tijdens ‘de dag van de examencentra’ een presentatie geven waarin de resultaten van de enquête centraal staan.

______________________

Nieuwe Secure Browser; herhaalde oproep tot installatie

Vorig jaar hebben wij in augustus 2020 iedereen via onze nieuwsbrief geïnformeerd over de nieuwe Secure Browser. Meestal nemen wij onze eigen laptops mee en natuurlijk hebben wij de nieuwste Quenstionmark overal op staan.

Wij willen vragen of alle locaties die zelf voor laptops zorgen willen controleren of ze echt de nieuwste versie hebben geïnstalleerd. VCA Infra heeft aangegeven dat nog niet iedereen gehoor er aan heeft gegeven om de nieuwste versie te gebruiken. 

De meest recente versie is te downloaden van de website van Questionmark: https://support.questionmark.com/content/get-questionmark-secure
Er is trouwens geen extra plugin vereist, omdat Flash niet meer gebruikt wordt in de examens.

Indien er ná 1 juli 2021 nog evenementen worden afgenomen met versie 5.8.1.4 van de Secure Browser dan loop het risico dat VCA Infra geen passende oplossing kan bieden als er problemen optreden tijdens het examen.

Tijdens de feestdagen gewoon open

De telefoon rinkelt hier vrolijk door om examens in te plannen, want onze buitenlandse opdrachtgevers weten natuurlijk niet van een Koningsdag of Tweede Pinksterdag. We hebben dit jaar er voor gekozen om zoveel mogelijk open te zijn.

Door Corona zijn de meeste examens in kleinere groepen en worden ze verspreid over meerdere dagen, dus wij willen graag onze klanten helpen met examens. Plus wij vinden elke dag een feestdag, want het is toch een feestje om weer kandidaten blij te mogen maken met positieve examenresultaten!

Wij zullen minder beschikbaar zijn tijdens Hemelvaartsdag / Idul Fitri (suikerfeest) op 13 mei 2021 en Tweede Pinksterdag op 24 mei 2021.

_________________________

Dispensatie voor ervaren SOG-examinatoren

In het handboek examinering 2021 staat als eis gesteld dat SOG-examinatoren tenminste 4 maal per jaar een praktijkexamen afnemen of tenminste 16 kandidaten per jaar examineren.

VCA Infra ziet dat in de praktijk door de coronacrisis ervaren examinatoren deze doelstelling niet altijd kunnen halen. Er zal daarom minder strikt gehandhaafd worden op deze regel. Het idee achter deze regel blijft natuurlijk wel bestaan: aantoonbaar onderhouden van examinatorvaardigheden.

Voor het jaar 2020-2021 kijkt VCA Infra niet alleen naar de aantallen, maar juist ook naar de ervaring van een examinator.
Wij benadrukken dat het de verantwoordelijkheid is van de examencentra om de kwaliteit en actuele kennis van de examinatoren te waarborgen en dit aantoonbaar te maken.

Buitenlands reizen voor examinering

Het is en blijft een gok die we elke keer maar nemen met examens in het buitenland te accepteren of juist af te wijzen. Het is opvallend dat we de afgelopen tijd examenaanvragen krijgen van over de hele wereld én dan bedoelen we ook echt van Afrika tot aan de Nederlandse Antillen. Wij dromen dan stiekem weg bij zonnige reizen op het strand en op safari tussen de olifanten, maar zoals iedereen snapt is dat helaas allemaal nog niet mogelijk.

We gaan in mei wel weer naar Portugal en Polen. Vanaf 15 mei 2021 lijken de regels van de regering weer iets te versoepelen met de Covid maatregelen omtrent vliegen. We hebben tot nu toe elke keer in Nederland en in het buitenland een test afgenomen en nemen natuurlijk alle veiligheidsmaatregelen in acht die er gelden in het desbetreffende land.

Als je examens in het buitenland wil aanvragen, neem dan altijd contact met ons op. Wij zullen dan gezamenlijk kijken wat mogelijk is en beslissen of de examens binnenkort of op een later tijdstip dit jaar worden gehouden.

We zijn in ieder geval ontzettend blij met de medewerking en begrip van onze buitenlandse opdrachtgevers.

_________________

Pilot herhalingsopleiding ABvL/VVL-H

Rechtstreeks uit de nieuwsbrief van VCA Infra :
De SOG-kwalificaties VVL-H, BVL en ABvL zijn in oktober 2016, respectievelijk oktober 2018 ingevoerd. De geldigheid van het diploma is 5 jaar. Dit betekent dat de eerste lichting in oktober 2021 voor de herhalingsdiplomering op zal gaan.

Om de hercertificering meer tegemoet te laten komen aan de wensen van de deelnemers en meer praktijkgericht te maken, heeft een werkgroep van de waarborgcommissie VVL een voorstel voor de herhalingsopleiding uitgewerkt.

Op 19 februari zijn de voorstellen tijdens een presentatie toegelicht aan de diverse stakeholders. De (examen)documenten zijn op verzoek toegestuurd. Daar er geen opmerkingen of aanvullingen op de documenten zijn ontvangen, zijn deze onlangs ‘voorlopig’ (in afwachting van de resultaten van de pilot), door de waarborgcommissie vastgesteld.

Op 21 mei organiseert de waarborgcommissie een pilot voor de herhalingsopleiding van ABvL en VVL-H. Doel van deze pilot is te ervaren of de planning zoals die is opgezet en is opgenomen in de uitvoeringsvoorschriften voor de herhalingsopleiding ook realiseerbaar is.

De commissie nodigt docenten/examinatoren van beide kwalificaties uit om als deelnemer aan deze pilot mee te doen. Opleiders, examencentra en de vertegenwoordigende organisaties NRTO en Gebruikersgroepen opleiders en examencentra SOG zullen hiervoor separaat een uitnodiging ontvangen. 
De resultaten van deze pilot zullen met alle opleiders en examencentra worden gedeeld. 

________________________

Tot de volgende nieuwsbrief

Het is een beetje net als met de Corona-regels, doen we volgende maand wel of geen nieuwe nieuwsbrief. Je moet er geduld voor hebben om het te weten te komen. Zoals we al in dit voorwoord zeiden, we sturen alleen een nieuwsbrief als er echt weer iets te vermelden is.

Oh, voor we het vergeten; we hebben een nieuw koffieapparaat op kantoor! Dus mocht je in de buurt zijn en even je verhaal willen doen tijdens een lekker bakkie, je bent bij ons van harte welkom. Mondmaskertje mag af tijdens de koffie. Je hebt ruime keuze uit verschillende koffiesoorten, chocolademelk en thee.

Wij wensen iedereen natuurlijk een goede maand toe en blijf gezond!
Team Ascend examengroep B.V.