Beste relatie,

Er lijkt geen einde aan dit jaar te komen vol met Corona maatregelen, maar het is toch al november. Nog maar 2 maanden voor dit jaar voorbij is.

Wij willen iedereen alvast bedanken voor jullie aanpassingsvermogen en dat we samen toch de meeste examens gewoon hebben kunnen laten doorgaan.

In deze nieuwsbrief kunnen jullie lezen dat de examenbureaus per 3 november 2020 mondkapjesplicht hebben ingesteld tijdens de examens, zowel voor kandidaten als examinatoren.

VCA Infra heeft de vraagstellingen van de digitale examens uitgewerkt en een grotere score weergave aan het einde van het digitale examen, ook daar lees je straks meer over.

Op kantoor zitten we in ieder geval alvast in de feestdagenstemming, want deze week is er een grote doos gearriveerd met super toffe kerstcadeaus voor jullie. Helaas daar nog niks over in deze nieuwsbrief, maar wel een leuk vooruitzicht voor december.

Veel leesplezier!

 

Ascend examengroep protocol

We hebben ons protocol uitgewerkt in A4 en jullie zullen dit in onze handtekening onder aan de e-mail zien. Een geprinte versie zal binnenkort bij de inschrijving van de examens op tafel staan, zodat ook alle kandidaten op de hoogte zijn van het protocol.

Mondkapjesplicht tijdens het examen

Per 3 november 2020 zijn alle kandidaten en examinatoren verplicht bij binnenkomst en verlaten van het examenlokaal een mondkapje te dragen. Zodra de kandidaat op de aangewezen plek zit, mag hij/zij het mondkapje afdoen.

De examinator zal echter tijdens het examen het mondkapje ophouden, omdat hij/zij tijdens het beantwoorden van vragen, het rondlopen ter controle en het afsluiten niet de 1,5 meter afstand kan garanderen. De kandidaat is verplicht om het mondkapje weer op te zetten bij het verlaten van de examenruimte.

De examenkamer controleert op deze nieuwe regel en de controleur zal zelf ook een mondkapje dragen.

Wij vragen alle opdrachtgevers hun kandidaten van te voren in te lichten over de mondkapjesplicht. Het dragen van een eigen mondkapje is toegestaan. Wij vragen met klem dat kandidaten hun eigen (enkelvoudig gebruik) mondkapje meenemen. Bij het niet dragen van een mondkapje kan de kandidaat geweigerd worden. De examinatoren hebben extra mondkapjes bij zich, zodat de kandidaat die geen mondkapje bij zich heeft er toch een kan dragen. 
 
Er zijn een aantal uitzonderingen;
Uitgezonderd van de mondkapjesplicht zijn de volgende examens:
a.        SOG-praktijkexamens met maximaal 1 kandidaat in de examenruimte. Hierbij geldt dat er altijd ruime afstand blijft tussen kandidaat en examinator;
b.           SOG-praktijkexamen Aanslaan en begeleiden van lasten
c.           SOG-praktijkexamen Hoogwerker
d.           SOG-praktijkexamen Vorkheftruck
e.           SOG-praktijkexamen Adembescherming
f.            SOG-praktijkexamen Verreiker
Bij alle bovenstaande titels geldt wel dat het mondkapje gedragen dient te worden tot en met de start van het fysieke praktijkexamen.

Het is toegestaan om bij deze uitzonderingen alsnog een mondkapje te dragen.

Winterjas blijft uit

Tijdens de reguliere examens is het dragen van een jas niet toegestaan. Sommige locaties kiezen er voor om tijdens het examen ramen open te laten staan in verband met voldoende ventilatie, echter zorgt dat er ook voor dat kandidaten het soms koud kunnen hebben.

We verzoeken de opdrachtgevers die hun ramen open willen laten staan, om hun deelnemers er op te attenderen dat ze zich warm aankleden en een jas niet aan mag tijdens het examen.

Bij hoge uitzondering, als blijkt dat een kandidaat het echt te koud heeft, mag de jas volgens het aangepaste VCA protocol gedragen worden.

Uitleg over vraagstelling en grotere score weergave

VCA heeft een volledige omschrijving gemaakt van het soort vragen die in het VCA examen voorbij kunnen komen. Onze examinatoren leggen voor een examen ook uit wat voor soort vragen er zijn.

U kunt de volledige uitleg van de vraagstellingen lezen via deze link :

https://www.vcainfra.nl/content/wp-content/uploads/VCA-Toelichting-vraagvormkeuze-versie10-2020.pdf

Aan het einde van het examen is altijd direct de score in beeld te zien. Nu we meer afstand moeten houden van elkaar wordt de score groter in beeld gebracht. De kandidaat als examinator kan hierdoor de score duidelijk zien.  

_____________________________________________________________________________

Verlenging geldigheid rijbewijzen

De dispensatieregeling vanuit de Rijksoverheid met betrekking tot de geldigheid van rijbewijzen is verlengt.

De geldigheidsduur van alle Nederlandse rijbewijzen die in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020 (zijn) verlopen, wordt met negen maanden worden verlengd.

In de berichtgeving vanuit de Rijksoverheid en het CBR staat vermeld dat de dispensatie geldt voor alle EU-rijbewijzen. Wij wijzen u er op dat buitenlandse rijbewijzen niet tot de geldige identiteitsbewijzen behoren voor wat betreft de VCA- en SOG-examinering. Voor de VCA- en SOG-examinering houdt dit in dat de dispensatie alléén geldt voor (verlopen) rijbewijzen, afgegeven door een Nederlandse overheidsinstantie.

Via deze link kunt u er meer over lezen : https://www.cbr.nl/nl/over-het-cbr/over/laatste-nieuws/nieuws/alle-nederlandse-rijbewijzen-en-code-95-negen-maanden-langer-geldig.htm

Tot volgende maand

Het was een volle nieuwsbrief deze keer, maar we hopen dat alles duidelijk is. Mochten er nog vragen zijn naar aanleiding van de nieuwsbrief, dan kunt u die altijd mailen naar ruby@ascendexamen.nl.

Vergeet niet ons ook te volgen op Instagram  en Facebook

Tot in december! Blijf gezond en veilig aan het werk. 

Vriendelijke groet,
Team van Ascend examengroep B.V.